5 ting du ikke bør ta opp forbrukslån til

Vanligvis fokuserer vi på ting man faktisk kan (og bør) låne til hvis man har muligheten. Et forbrukslån kan være gull verdt i mange situasjoner, hvis man behandler lånet på riktig måte. Men det kan også være noe som er vanskelig å bli kvitt, og ikke minst dyrt. For har du egentlig møtt noen som ikke angrer på at de brukte lånte penger på en fuktig kveld på byen?

Det har i hvert fall ikke vi. Nettopp derfor skal vi nå komme med noen råd til hva man ikke bør bruke lånte penger på.

1. Fest og moro

Fest er jo moro, og det å bruke noen kroner ekstra på byen kan virke fristende for mange. Man har jo muligheten til det, ettersom et forbrukslån kan benyttes til akkurat hva man måtte ønske. Etter den søte kløe kommer den sure svie, heter det seg visst, og det har mange «partyløver» erfart når de har lånt litt for mye. Bruk derfor ikke lånte penger på byen – du kommer til å angre!

2. På ting du egentlig ikke har råd til

Har du ikke råd til den klokka du ønsker deg, eller ny flatskjerm i stua, så skal du heller ikke låne penger for å kjøpe deg det. Klarer man derimot å lage en fornuftig nedbetalingsplan, så behøver det ikke være så ille. Men i de fleste tilfeller der man egentlig vet at man ikke har råd til det man skal kjøpe, så bør man lytte til sin egen fornuft. Som sier at man skal la være å kjøpe det.

3. For å låne bort til andre

Har du en venn eller venninne som ikke får innvilget søknaden om forbrukslån? Da kan det kanskje være fristende å få noen andre (deg) til å søke for seg. Uansett hvor god kompis du ønsker å være, så er dette en dårlig idé. Du er nemlig ansvarlig for lånet helt alene, og om din kamerat skulle slutte å betale deg, så blir du selv pent nødt til å stå ansvarlig for nedbetalingen.

4. Egenkapital til bolig

Det kan virke fristende, at man kommer seg enkelt inn på boligmarkedet uten å ha spart egenkapital. Og med den rette økonomien og betalingsviljen så kan det faktisk være en løsning. Men i 80 prosent av tilfellene så anbefaler vi at man lar denne ideen passere. For et forbrukslån koster mye, og hvis man ikke har den rette mentaliteten til å prioritere nedbetalingen av dette, så vil det gå skeis.

5. Regninger man kan betale med kredittkort

Er det nødvendig å ta opp et forbrukslån på 10 000 kroner? I de fleste tilfeller så er svaret nei. Da vil det nesten alltid være mer gunstig å bruke et kredittkort, ettersom man her uansett har opp mot to måneder rentefri betalingsutsettelse. Dessuten har forbrukslån ofte et etableringsgebyr, gjerne på flere hundrelapper, som gjør det mer gunstig å betale noen kroner ekstra i renter på kredittkortet da summen totalt sett ofte blir lavere.