Hvordan finne et kredittkort som passer deg

Det finnes svært mange kredittkort i Norge, og derfor er det naturligvis vanskelig å finne ut akkurat hvilket kort du trenger. De ulike kredittkortene har sine fordeler, der enkelte passer bedre for noen enn for andre. Følgelig er det viktig å tenke på hva og hvordan man skal bruke kredittkortet, ettersom man da kan finne et kort som passer til ens egen bruk. Her skal vi identifisere tre typiske kredittkortbrukere – hvilken kjenner du deg igjen i?

Et kort for den som reiser mye

Et kredittkort er spesielt gunstig å ha med seg på reisen, men også i forkant av reisen. Dette fordi at kortene ofte har reiseforsikring inkludert, og man betaler ikke noe ekstra for dette så lenge man bruker kortet til å betale for minst halvparten av transportkostnadene. Som oftest dekker reiseforsikringen også resten av reisefølget ditt, med visse begrensninger naturligvis. I tillegg til dette så er man godt beskyttet mot svindel når man bruker kredittkort i utlandet, slik at vi alltid anbefaler å gjøre dette. Disse kortene er også ofte gebyrfri i utlandet, noe som er sjeldent for vanlige bankkort.

I tillegg finnes det enkelte kredittkort som gir deg bonuser når du handler, og så kan du bruke poengene på flybilletter. Både Bank Norwegian og SAS sitt EuroBonus-program har slike programmer. Følgelig kan disse alternativene være komplette for deg som reiser mye.

For den som shopper mye og vil spare penger

En annen type kredittkort er en type som gir deg penger tilbake når du handler, både i fysiske forretninger og i nettbutikker. Som oftest ligger denne bonusen på 1% av beløpet du handler for, og isolert sett høres kanskje ikke dette mye ut, men hvis man omgjør handlevanene til at man alltid bruker kredittkortet, så vil man kjapt spare penger på dette. Har man et forbruk på rundt 10 000 kroner i måneden, så vil man spare 1200 kroner årlig. Fem år med sparing og man kan ta seg råd til ny flatskjerm, ny seng eller noe annet kult!

I tillegg har disse kredittkortene ofte omfattende rabattprogrammer med avslag i prisen på alt fra nettbutikker til restauranter, hoteller og leiebil. Her er det bare å utnytte de rabattene man kommer over, for det kan være ganske så store prosenter innimellom. For disse kredittkortene så har ikke høy rente noen betydning, ettersom man alltid må være påpasselig med å betale tilbake det man har brukt innen den rentefrie perioden er over (vanligvis 45-50 dager). For hvis man ikke gjør det, så vil den bonusen man sparer opp på bruken av kredittkortet raskt bli spist opp av renter.

Høy kredittgrense og lav rente

Trenger du et kredittkort der du kan handle for flere titusener om gangen? I så fall vil du velge et kredittkort som har høy kredittgrense. Dette er nok ikke aktuelt for de aller fleste, men norske banker tilbyr kredittgrenser opp mot 150 000 kroner. Og enkelte aktører er såpass dristige at de ikke har noen grense i det hele tatt! Følgelig kan du ha tilgang til nok av penger, noe som kanskje er mest aktuelt dersom man bruker kredittkortet mye i jobbsammenheng og den slags.

Et annet alternativ er å skaffe seg et kredittkort som har lav rente slik at man kan handle ting på avbetaling over lengre tid. Vanligvis ligger renten på norske kort på mellom 20 og 35 prosent, men det finnes også enkelte aktører som har effektiv rente ned mot 17 prosent. Dette kan absolutt være et gunstig alternativ til et forbrukslån, og dersom man også har høy kredittgrense så er det mulig å gjøre større innkjøp med nedbetaling over lengre perioder uten at det nødvendigvis må koste skjorta. Det finnes ikke mange av disse kredittkortene der ute, men Santander Red er absolutt et godt eksempel på et kort med både lav rente og mulighet for høy kredittgrense.